Jak vyrobit powerbanku s 18650

V tomto krátkém článku si ukážeme jak jednoduše vyrobit USB power banku ze dvou článků 18650, nabíjecího modulu a krabičky z 3D tisku. Li-ion články 18650 můžeme například recyklovat ze staré baterie od notebooku, případně použít i nové.

Já jsem články použil z první baterie z projektu Stavba elektrické koloběžky – 1. díl, která byla poddimenzovaná a nehodila se pro vysoký odběr motoru – na tuto konstrukci jsou články ideální. Budeme tedy potřebovat:

Na použité akumulátory jsem nabodoval plíšky, na které jsem následně pájel. Jak jsem vyráběl bodovačku se můžete podívat zde: Bodová svářečka na baterie – 1. díl. Akumulátory jsou spojené paralelně a připojené přímo na modul. Modul dokáže automaticky rozpoznat zátěž na výstupu, sám se tedy zapíná i vypíná – není potřeba žádný další vypínač.

diy powerbanka

Takto vypadá připravená elektronika před zasunutím do pouzdra. Díly na 3D tiskárně jsem tiskl na největší hrubost (0,3mm) s výplní 20%.

3d print power bank

Články jsem zajistil lepidlem z tavné pistole a víčko jsem přilepil sekundovým lepidlem. Takovým způsobem se sice do krabičky těžko dostanu, ale při tak nízké výrobní ceně radši vyrobím power banku další.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*