WiFi Termostat s týdenním programem

Projekt WiFi termostatu s týdenním programem vychází z dřívější varianty s SSR spínačem a umožňuje pohodlné programování i z mobilního telefonu.

Od předchozí verze WiFi termostatu byl však SSR spínač nahrazen klasickým relé. Důvodem je skutečnost, že při spínání většího proudu, jako je kupříkladu až 8 A, se SSR již poměrně značně hřeje a tak je u nich mezní proud v praxi omezen jen asi na 2,5 A. Moderní a zároveň vysoce kvalitní relé jsou velmi tiché a přitom bez problémů zvládají spínat proud i více než 10 A. Při té příležitosti byl u nové verze rovněž mírně upraven celkový design zařízení tak, aby jej bylo možné umístit do krabičky (vhodné i na DIN lištu) pro zvýšení bezpečnosti.

wifi termostat
Obr. 1: Aktuální podoba desky

Jako další funkce jsem do zařízení přidal funkci termostatu, založenou na otevřené platformě Trystan Lea Open Thermostat Scheduler. Můj kód však běží zcela mimo SoC ESP8266. Grafické UI je možné ovládat dotykem a funguje skvěle na mobilních zařízeních:

wifi termostat
Obr. 2: Ukázka ovládání termostatu z mobilního telefonu

Rovněž jsem přidal funkci přenosu naměřených hodnot, což je funkce založená na službách třetích stran, jako je emoncms.org a thingspeak.com. Výhodou je, že jsou nyní k dispozici i historická data ze kterých lze tvořit libovolné grafy a provádět jejich analýzu pro možnost dalšího rozšíření.

wifi termostat
Obr. 3: Zobrazení naměřených dat v grafu

První vyrobená deska našla své uplatnění přímo v mé kanceláři. Celá budova má přitom centrální vytápění a každý radiátor je osazen klasickým „ručním“ regulátorem. Regulátor jsem tedy jednoduše vyměnil za elektronický značky HERZ, který lze snadno ovládat pomocí externího relé.

wifi termostat
Obr. 4: Příklad náhrady ručního regulátoru za elektronický s WiFi

Stejný princip lze však použít i v jiných případech, kde je potřeba spínat topný prvek.

Více informací a zdrojové kódy konstrukce jsou dostupné v článku: WiFi Thermostat with weekly scheduler.

Původní obsah: http://pandatron.cz/?4235&wifi_termostat_s_tydennim_programem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*