Coming Home & Leaving Home svícení

Tento modul je užitečný do aut, které nejsou vybaveni CH-LH systémem. Jedná se o modul, který po odemčení, nebo zamčení auta rozsvítí na určitou dobu světla, aby při příchodu, nebo odchodu bylo lépe vidět kolem auta.
Bylo by složité zasahovat přímo do elektroniky auta a proto jsem přemýšlel, jak snímat odemčení a zamčení auta. První co mě napadlo byly blinkry. Při odemčení auta bliknou jednou a při zamčení dvakrát. Je snadné od levého a pravého blinkru vyvést dva dráty a mikroprocesorem sledovat stav blinkrů.

Zvolil jsem opět mikroprocesor PIC10F200, který je malý a levný. Na vstupy je přiveden přes odporový dělič signál přímo od žárovky levého a pravého blinkru. Na výstupu jsou připojeny přes rezistor dva NPN tranzistory, které spínají dvě relé.
A kdy vlastně dojde k rozsvícení světel…? Jenom pouze tehdy, pokud jsou splněny všechny tři podmínky. První: oba blinkry (levý a pravý) musí svítit současně. Druhá: k bliknutí musí dojít jednou, nebo dvakrát. Pokud blinkry bliknou vícekrát, dojde po dobu cca pěti sekund k ignoraci vstupů. Třetí: mezi dvěma bliknutími nesmí nastat mezera větší než cca 1,2 sec. Jsou-li splněny všechny podmínky, dojde k sepnutí výstupu na dobu asi 30 sec. Pokud v tomto intervalu modul zaznamená jakékoliv další blikání blinkrů, okamžitě zhasne světla. Pokud došlo pouze k opětovnému odemčení, nebo zamčení auta, opět se světla rozsvítí na dobu cca 30 sec. Pokud blikne pouze jeden blinkr, třeba při vyjíždění z parkoviště, světla zhasnou a relé přepnou kontakty opět k původní jednotce auta.

Schéma zapojení:

coming home leaving home

Plošný spoj a osazení součástek:

coming home car light leaving home car light

Seznam součástek:

R1, R2, R5 4k7
R3, R4 10k
C1 100uF/25V
C2, C3 100nF
C4 100nF (SMD 1206)
D1, D2 1N4007
DZ1 24V
T1, T2 BC547
IO1 78L05 (stabilizátor 5V)
IC1 PIC10F200
CON1-CON6 Faston 6,3mm
K1 3pin molex
K2 2pin molex
REL1, REL2 12V relé (FBR51ND12-W1

Hotový modul:

coming leaving light
Obrázek 1

coming leaving home
Obrázek 2

osazená dps
Obrázek 3

relay module
Obrázek 4

car relay module
Obrázek 5

modul automatického svícení
Obrázek 6

pájení plošných spojů
Obrázek 7

Původní příspěvek pochází ze zrušeného webu „robostroje.cz“, autor Lukáš Mertlík, leden 2014.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*